Nullarbor – kraj svijeta

Jeste li čitali one dobre stare priče iz grčke mitologije? Moram priznati da ja jesam ( i to podosta) te da su mi ostale u zaista lijepom sjećanju. Najbolje su mi bile definitivno one ratne s velikim bitkama gdje se tematika intrigantnih sukoba protezala kroz cijelu radnju. Zapravo kad malo bolje razmislim, gotovo sve su bile takve: light motiv je uvijek bio isti, samo su se akteri mijenjali. 🙂

Ipak u posebnom su mi sjećanju ostale one  koje govore o ratovima između bogova s Olimpa i titana iz podzemlja.  Ako ste ih čitali, zasigurno znate da se spominje kako su bogovi u žaru borbe ubijene titane bacali preko ruba zemlje.  Vjerojatno ste se u trenutku čitanja zapitali: Kako zapravo izgleda taj prizor? Kako izgleda kraj svijeta, točka gdje sve ovo što poznajemo i što nas okružuje prestaje?

nulll

Ako i niste čitali grčku mitologiju, sam pojam ‘kraj svijeta’ bi mogao biti nešto što će vas definitivno zaintrigirati i zainteresirati.

Australija je i inače otočna država udaljena od ostatka svijeta te je stoga i sama na neki način ”na rubu svijeta”. Brojni putnici koji su imali tu sreću da ju posjete kažu da je vrijeme provedeno tamo bilo kao da su na nekoj drugoj planeti; odvojeni od svega što poznaju, u potpuno drugoj sferi i klimi, daleko od svakodnevnice, okoliša i prirode koje viđamo dok, primjerice, putujemo Europom.

jos jedan nular

Nažalost, ona će nam mnogima vjerojatno ostati neodsanjani san te je nećemo imati priliku posjetiti, no ipak je vrijedna spomena zbog brojnih zanimljivosti – tu ubrajamo i Nullarbor, simbolično nazvan krajem svijeta.

Riječ je o ogromnoj visoravni koja se proteže na 200 000 kilometara kvadratnih, dok na najširem dijelu udaljenost od istočne do zapadne točke iznosi 1,100 kilometara.  Jedna od specifičnost je i ta da na njoj gotovo uopće nema vegetacije. Točnije, samo ime ukazuje na odsustvo drveća i zelenila (latinski: nullus – ne, arbor – drveće). Kao jednu od upečatljivih činjenica vezanih za Nullarbor možemo izdvojiti putovanje Arthura Charlesa Jestona Richardsona koji je, naime, uzeo svoj bicikl te s njim prešao cijelu visoravan (1896.). Ljubiteljice bicikla kao prijevoznog sredstva tokom putovanja će zasigurno obradovati činjenica da ni ženski dio populacije nije zaostajao za tim pothvatom – Wendy Law Suart i Shirley Duncan su period od 1946.-1949. provele na svojim biciklima, stvarajući vlastitu povijesnu avanturu.

nullar

 Govoreći o Nullarboru, sama fotografija bi vam trebala pokazati koliko je posebno to mjesto – zamislite da doista stojite daleko od svega, usred pustoši i okruženi samo golom i ravnom površinom s jedne i morem kojem se na nazire kraj druge druge.

I za kraj, nadamo se da će i među našim čitateljima biti onih koji će se odvažiti na put u Australiju te posjetiti ovo posebno mjesto u potrazi za nezaboravnim iskustvom i avanturom te najljepšim pogledom sa samog ruba svijeta. 🙂

Piše: Ana Bustruc

Categories: Zanimljive činjenice | Leave a comment

Post navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: