Staklena plaža

Kad čujemo za pojam plaža, pred oči nam dođu razne slike počevši od onih pješčanih, šljunčanih do betonskih; no nikako nam na pamet ne padaju i – staklene. Ipak, priroda se ponovo postarala za to da po tko zna koji put ostanemo zadivljeni i bez riječi; ovaj put  nije sama stvorila nešto iznimno, već je ispravila greške koje su ljudi davno napravili.

st plaža 1

U Kaliforniji je svoje mjesto pod suncem našla vrlo neobična plaža satkana od ”staklenih kamenčića”. Počeci njenog nastanka sežu u prva desetljeća 20. stoljeća kad su stanovnici kalifornijskog gradića Fort Bragg smeće bacali u ocean; među njihovim su se otpadom, pored stakla, našli i papir, namještaj, stari automobili… 1949. je spomenuto područje i službeno postalo gradsko odlagalište otpada, a stvari su se promijenile tek 1967. kad se zabranilo bacanje smeća. Tijekom sljedećih godina plime i valovi su očistili plažu, oblikujući pritom odbačeno staklo u male, neobične komadiće koji danas sačinjavaju ovaj fenomen.

st plaza 2

Ono što je važno napomenuti jest da se ne morate bojati da ćete se porezati dok hodate; kamenčići uopće nemaju oštre rubove koji bi vas mogli ozlijediti. Naprotiv, glatki su i lijepo oblikovani, stoga noga sasvim ugodno priliježe uz njih. Nakon svega se možemo samo nadati da će se priroda poigrati i s nekim od naših odlagališta otpada te ih zamijeniti fascinantnim atrakcijama vrijednim divljenja. 🙂

Piše: Ana Bustruc

Categories: Zanimljive činjenice | Leave a comment

Post navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: